STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Tesla Autopilot och motorcyklister

Tesla Model 3. Bild: Pexels.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att föräldrarna till en motorcyklist, som dödades i en krasch 2022 med en Tesla Model 3 på autopilot i Utah, stämmer elbils-tillverkaren Tesla och fordonets förare. Stämningsansökan gör gällande att programvaran för förarassistenten och andra säkerhetsfunktioner är ”defekta och otillräckliga”.

Landon Embry, 34, dog på platsen efter att en Tesla Model 3 var satt på autopilot i 120 kilometer i timmen. Bilen träffade baksidan av Embrys Harley Davidson- och kastade honom från motorcykeln, enligt stämningsansökan i delstatsdomstolen i Salt Lake City.

Stämningen hävdar att Tesla-föraren var ”trött” och ”inte i ett skick att köra som en vanligtvis försiktig förare” samt att autopilotens sensorer som kameror ”borde ha identifierat faran från Embrys motorcykel i dess närvaro.”

Vidare lyftes fram att ”En någorlunda försiktig förare, eller lämpligt autobromsningssystem, skulle ha, och kunde ha saktat ner eller stannat utan att kollidera med motorcykeln”.

Rättegången bidrar till en växande granskning av Teslas förarassistentsystem Autopilot och Full Self-Driving.

En Tesla Model S-bil var i “Full Self-Driving”-läge när den träffade och dödade en 28-årig motorcyklist i Seattle i april 2024. Samma månad nådde Tesla en uppgörelse med kärande part gällande en krasch 2018 som dödade en Apple-ingenjör efter att hans Tesla Model X, som kördes på autopilot, svängde av en motorväg nära San Francisco.