STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Innovativa vägmarkeringar för MC-förare

Bild: Fema.

Att ta kurvor säkert i rätt linje är ett absolut måste för motorcyklister. Fema skriver att KFV, det österrikiska Kuratorium für Verkehrssicherheit, undersökte effekten av innovativa vägmarkeringar för motorcyklister i riskfyllda tyrolska kurvor och gav bevis på framgång: de vita ellipserna på vägen resulterade i att motorcyklister valde en säkrare genomgående linje i kurvor och en minskning av antalet motorcykelolyckor med 80 procent. 

En titt på olycksstatistiken visar att de flesta motorcykelolyckor på Österrikes vägar inträffar i kurvor. Orsaken till många MC-olyckor är en felaktigt vald kurvlinje; om överkroppen sträcker sig för långt till vänster i en vänsterböj, det vill säga in i mötande körfält, är det ofta inte längre möjligt att spontant väja, utan att orsaka en olycka när mötande trafik plötsligt dyker upp. Om en kollision med det mötande fordonet ändå kan undvikas, rycks maskinen uppåt från den lägre lutningsvinkeln och färden fortsätter i en snävare kurvradie, en knepig körteknik som inte alltid fungerar.

För att minska den höga risken för olyckor i dessa ökända riskområden utvecklade KFV:s forskargrupp i samarbete med delstaten Tyrolen, den regionala ledningen och de lokala väghållningsavdelningarna en ny typ av optiskt ledande vägmarkering, som var användes 2019 i 19 kritiska tyrolska kurvor där andra mildrande åtgärder redan hade misslyckats. 

Före- och efteranalysen ger ett imponerande framgångsresultat: det innovativa optiska stödet åstadkom en 80 procent minskning av antalet motorcykelolyckor i testkurvorna.

Här kan du läsa mer och även ladda ner hela studien: