STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

FEMA-FIM-ACEM har lanserat ett manifest

Bild: Fema.

De viktigaste organisationerna som representerar både förarna och motorcykelindustrin (ACEM, FEMA, FIM) firade tillsammans Europadagen den nionde maj genom att lansera ett manifest riktat till europeiska ledare, inför valet till Europaparlamentet.

Där uppmanar man de europeiska institutionerna att aktivt införliva motorcykling i de politiska prioriteringarna för det politiska mandatet 2024–2029 som kommer att starta med det kommande valet till Europaparlamentet den 5–9 juni.

FEMA skriver på sin hemsida att den tvåhjuliga motordrivna sektorn bidrar positivt till den europeiska ekonomin, social integration och territoriell sammanhållning med cirka 21,4 miljarder euro till europeisk BNP och 389 000 jobb. Bara i Europa finns det nästan 40 miljoner motorcyklar, mopeder, tre- och fyrhjulingar för att stödja ett rent, effektivt, praktiskt och njutbart alternativ för att flytta människor och gods i städer och på landsbygden.

Att köra motorcykel är helt i linje med den nuvarande visionen för Europa, och sätter livskvaliteten för medborgare i centrum samtidigt som man främjar hållbart industriellt ledarskap. För att dra nytta av sektorns fulla potential mot sådana ambitiösa mål, identifierar det nuvarande manifestet fem strategiska områden för att förbättra ytterligare samarbete mellan offentliga myndigheter, användare och motorcykelindustrin samtidigt som man stöder mobilitets- och transportpolitik: säkerhet, miljö och hållbarhet, konkurrenskraft, FoI, motorsport och turism.

Som långvariga partners i EU-projektet ser ACEM, FEMA och FIM fram emot att fortsätta en konstruktiv dialog och samarbete med den nya politiska ledningen i Europaparlamentet, kommissionen och rådet.

I en kommentar till manifestet är representanter från de tre organisationerna överens om milstolpen för motorcykelsektorn genom att samla alla aktörer till förmån för de europeiska medborgarna.

FIM: Fédération internationale de motocyclisme 

FEMA: Federation of European Motorcyclists’ Associations

ACEM: Association des Constructeurs Européens de Motocycles