STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Eldrivna hojar i SuperEnduro VM

Bild: FIM SuperEnduro World Championship.

Inför säsongen 2023/24 hade Stark Future byggt en motorcykel som uppfyllde reglerna och bekräftades som deltagare av arrangören, FIM SuperEnduro World Championship. Mindre än ett dygn före premiären i Lievin, Frankrike, ändrade FIM reglerna specifikt för att stoppa den eldrivna motorcykeln från att tävla.

Nu har FIM återigen ändrat regelverket inför den första omgången av 2025 års säsong, planerad att köras den 14 december i Polen.

Nu är det fritt fram att tävla med elmotorcyklar i Prestige-klassen, inte någon av de andra klasserna.

-Detta är ett spännande nytt kapitel för FIM, med elektriska motorcyklar som kommer in i SuperEnduro tillsammans med förbränningsmotorcyklar. Detta är en naturlig utveckling för FIM som redan har introducerat denna teknik i MotoE, Trial och E-Xplorer. För att detta ska hända har FIM investerat tid och forskning för att hitta den korrekta balansen i prestanda mellan de två konkurrerande teknologierna, så att de kan tävla sida vid sida rättvist och säkert, säger FIM:s ordförande Jorge Viegas.

För att tillåta elektriska motorcyklar i Prestige-klassen har FIM skapat nya krav, regler och säkerhetsstandarder inklusive banbestämmelser för att undvika någon form av snedvridning mot antingen förbränning eller elektrisk. 

-Prestige-klassen förblir öppen för alla team och motorcyklar som uppfyller kraven, så jag är säker på att det kommer att bli en intressant och spännande tävlingssäsong, säger Viegas.