STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

European Motorcycle Training Quality Label

KTM Motohall. Bild: ACEM.

Den europeiska kvalitetsmärkningen för motorcykelutbildning European Motorcycle Training Quality Label lanserades 2016. Det finns för närvarande 36 certifierade program i 11 europeiska länder: Österrike, Belgien, Cypern, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Sverige, med fler motorcykelutbildningscenter som förväntas ansluta sig 2024.

Ett möte österrikiska Mattighofen den 31 juli, anordnat av KTM Riders Academy och ACEM, samlade medlemmar i det nya högkvalitativa utbildningsinitiativet för att följa upp tekniska diskussioner och slutförandet av verkliga tester i Österrike.

Nivåsystemskonceptet lanserades i december 2023 med stöd av de 36 skolor som komponerar kvalitetsmärkningsinitiativet samtidigt som ny expertis från den akademiska sidan tillförs. 

Under dessa månader har arbetet utvecklats positivt, vilket bekräftar den naturliga utvecklingen av kvalitetsmärkningen.

Syftet med arbetsgruppen är att utveckla ett Level System-koncept, en uppsättning kognitiva och körfärdigheter som är nödvändiga för att undvika de vanligaste olycksscenarierna för motordrivna tvåhjulingar. 

Level System kommer att gruppera dessa färdigheter i grupper med ökande förmågor, och uppmuntra motorcyklister att fortsätta utveckla sin personliga körläroplan över tiden. Betydande framsteg gjordes och de första konkreta resultaten förväntas i slutet av 2024.

Efter den första dagen av workshopen bjöd KTM in deltagarna på en rundtur i KTM Motohall med hojar från förr till dagens, och framtiden för KTM-motorcyklar. Det genererade inspiration inte bara för mötets andra dag, utan för den pågående gemensamma ansträngningen att ”designa framtiden” för motorcykelsäkerhet.

SMC School

SMC är inte bara Nordens största på fortbildning av motorcyklister, utan även den enda nordiska utbildaren som certifierat sin MC-utbildning med den europeiska kvalitetsmärkningen för motorcykelutbildning European Motorcycle Training Quality Labe. Sveriges MotorCyklister använder över 110 000 utbildningstimmar årligen på sin trafiksäkerhet. Ifjol genomfördes 53 storbanekurser med 3244 deltagare, och 265 grundkurser med 6250 deltagare! Och, i år rullar kurserna vidare med fler deltagare som får med sig säkerhet ut på vägarna.

European Motorcycle Training Quality Label

Ett frivilligt certifieringsprogram för säkerhetsutbildningsprogram efter licens som drivs av det tyska trafiksäkerhetsrådet, International Motorcycling Federation och European Association of Motorcycle Manufacturers.

Huvudsyftet med den europeiska kvalitetsmärkningen för motorcykelutbildning är att informera motorcyklister över hela EU om de bästa träningsprogrammen som finns tillgängliga i deras länder och att öka antalet förare som regelbundet genomgår högkvalitativ frivillig träning. 

2019 fick European Motorcycle Training Quality Label Award för Road Safety Charter i kategorin ”Frivilliga åtaganden” från Europeiska kommissionen.